Menu

LOGO

Hier zijn de belangrijkste ontwikkelingen uit Kiev en Moskou naarmate de dag ten einde loopt:

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, had een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Moskou. Volgens een VN-verklaring ging Poetin 'in principe' akkoord met de betrokkenheid van de VN en het Internationale Comité van het Rode Kruis bij het verwijderen van bewoners uit het Azovstal-complex in Mariupol. Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, is door Guterres aangespoord om op te roepen tot een staakt-het-vuren in Oekraïne. Westerse wapenleveringen aan Oekraïne belemmeren volgens Lavrov de vredesbesprekingen. Maandag drong Lavrov er bij het Westen op aan om de verhoogde risico's van een nucleair conflict over Oekraïne niet te onderschatten, door te zeggen dat door Kiev van wapens te voorzien, de NAVO "in wezen" een proxy-oorlog met Rusland aangaat.

Minister van Defensie Lloyd Austin van de Verenigde Staten riep militaire leiders uit 40 landen in Duitsland bijeen om te praten over manieren om Oekraïne te helpen de oorlog te winnen en "het arsenaal van de Oekraïense democratie te versterken". Om de aanhoudende militaire steun aan Oekraïne te verzekeren, zei Austin dat de consultatieve bijeenkomst van dinsdag een maandelijkse "contactgroep" zal worden. Duitsland zei dat het de overdracht van Gepard-luchtafweersystemen naar Oekraïne zou goedkeuren, ondanks zijn onwil om zware wapens te leveren.

Aanvallen worden toegeschreven aan Oekraïense terroristen in een door Rusland gecontroleerd deel van Moldavië. Volgens officiële Russische media zegt de president van Trans-Dnjestr, een niet-erkende, zelfverklaarde onafhankelijke republiek die een grens deelt met Oekraïne, dat zijn regering deze week aanvallen heeft getraceerd naar Oekraïne. President Vadim Krasnoselsky heeft er bij Kiev op aangedrongen om te onderzoeken wat hij omschrijft als infiltratie door Oekraïense extremistische organisaties. De aanvallen werden door het Oekraïense Ministerie van Defensie bestempeld als Russische "valse vlag"-operaties die bedoeld waren om paniek te veroorzaken en een voorwendsel te geven aan Russische soldaten om Oekraïne aan te vallen.

Volgens de Verenigde Naties zullen naar verwachting meer dan 8 miljoen mensen Oekraïne evacueren. De Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties heeft gevraagd om 1,85 miljard dollar aan aanvullende financiering voor ontheemde Oekraïners en hun gastlanden. Afgelopen maandag bereikte het aantal Oekraïners dat hun land is ontvlucht sinds februari 5 miljoen, met naar schatting 8,3 miljoen op komst. Binnen Oekraïne zijn meer dan 7 miljoen mensen ontheemd.

Go Back

Post a Comment
Created using the new Bravenet Siteblocks builder. (Report Abuse)